JagsOnly NV.  Dreams 2 drive Jaguar & Vintage Cars Ooit komt U ons tegen......
U bent nu hier: Home - XJ350, impressie van een icoon.

Jaguar XJ 350, de laatste icoon XJ?

Is onbekend ook hier onbemind?

 

De XJ, code naam XJ350, is de laatste uit de serie XJ's die deze iconische Jaguar belichaamt.

 

De laatste is dan ook niet de minste, alu body, luchtvering, lichtgewicht en zijdezacht rijdende jaguar met alle toebehoren die Jaguar rijden zalig maakt.

 

 

Met deze XJ eindigde voor vele liefhebbers de typische XJ body die velen aan het dromen heeft gezet. De nieuwe versie modeljaar 2010 is ten volle een volbloed Jaguar maar de echte XJ liefhebber blijkt hier toch wat moeite te hebben met het design. 

 

De X350 onderscheidt zich in 2 versies: de versie 2003-2006 en de face lift 2007-2009.

 

Technisch is er een aanbod van 3.0 V6, 3.5 V8, 4.2 V8 en de 4.2V8 S/C (supercharged) wat benzine uitvoeringen betreft en de 2.7 twin turbo diesel.

 

 

Wanneer Jaguar de volledig naakte alu body XJ presenteerde op de Paris motor show in 2002 was deze Jaguar één van de meest geavanceerde wagens ter wereld.

Ondanks de performante vernieuwing is de verkoop nooit een heel groot succes geweest.

Sinds de crisis van 2008 zijn de prijzen van de luxe wagens danig gekrompen en dat maakt dat deze XJ vandaag aan bodem prijzen te koop staat.

Dit maakt dat deze toch wel zeer betrouwbare Jaguar vandaag meer dan ooit een betaalbare Jaguar is met alle glorie en comfort de naam Jaguar waardig.

 

De V6 3000cc evenals het volledige V8 gamma is voorzien van motoren die alle kinderziektes zijn ontgroeid.

De V6 is een prachtige wagen die belasting vriendelijk en met een lage benzine consumptie door het leven gaat.

De Super V8 met compressor is dan weer het neusje van de zalm met alle denkbare opties en een Jaguar pur sang.

 

Vandaag zijn deze XJ's al te vinden onder de 10.000€ maar hier is het opletten geblazen, veel van deze exemplaren hebben hoge km standen en dan is het opletten op onderstel en ophanging problemen, die vrij duur kunnen uitkomen.

 

Diesel versies zijn zeer aantrekkelijk qua verbruik en taxen, maar indien u minder dan 20.000 km per jaar rijd is dit niet de aangewezen wagen.

 

Ondergetekende rijdt op dit moment met een diesel versie aan een gemiddeld verbruik van 7 a 7,2 l/100 km.

Dit maakt dat mijn XJ een actie radius heeft van circa 1175 km met 1 tankbeurt.

 

 

 

Dat is geweldig comfortabel rijden aan een betaalbaar budget.

 

 

Qua opties zijn deze XJ's meestal goed uitgerust, GPS was een optie en niet in alle exemplaren aanwezig.

Alle X350 ers hadden een luchtvering voor en achter en hier is het opletten om geen te kopen met versleten en/of defecte dempers want die zijn vrij duur.

 

De diesel versie kwam er in 2005 en sindsdien zijn de meeste exemplaren dan ook diesels geweest. vanaf 2006 worden de 3.0 V6 versies zeldzamer. Onderhoud van de diesel versie werd bij Jaguar aangegeven om de 25.000 km maar indien u lang wenst te genieten van deze Jaguar is het aan te bevelen een onderhoud te laten uitvoeren om de 12 a 15.000 km.

 

Vanaf 2007 tot 2009 was er de face lift die mijn voorkeur geniet, een stevig uitziende ietwat krachtig uiterlijk die deze Jaguar alle eer aandoet.

Sinds 2007 waren er speciale versies te koop zoals de Portfolio en de Collection uitvoeringen. 

Ook was er in 2006 terug even een Daimler versie.

 

Volgens gegevens verkregen bij een Jaguar dealer zouden er van de face lift modellen slecht een 107 exemplaren verkocht zijn in Belgie, dat wordt toekomst gericht zoeken dus.

 

Vandaag anno 2016 staan er enkele in de etalage maar ik denk dat die zeldzaam gaan worden en dus ook begeerd.

 

 

Prachtig hout, fijn leder, zetels in een oneindig aantal standen instelbaar met geheugen, verwarmde en gekoelde zetels, cruise controle met al dan niet adaptieve cruise controle (acc), open dak, multimedia achterin, verlengde versies, xenon lampen, parking sensoren voor en achter, gescheiden achterbanken, alles heeft de revue gepasseerd.

 

Wenst u meer te weten over deze laatste XJ icoon, neem dan contact met ons, wij leiden maar al te graag binnen in deze wondere wereld van Jaguar.

 

JagsOnly nv heeft steeds een aantal van deze iconen op voorraad.

Bezoek onze stock op www.jags.be

 

Foto hieronder, de Portfolio uitvoering

 

 

 

 De XJ Daimler versie zeldzame en begeerde verschijning.

 

.